In een maand 750 cannabis consumenten lid geworden van een club in Malta

Inmiddels zijn drie vergunningen verleend aan zeven verschillende clubs, waarvan er al drie actief zijn en cannabis distribueren.

0
Inmiddels drie cannabis clubs in Malta volledig operationeel en begonnen met distributie
Foto: ARUC - Authority for the Responsible Use of Cannabis op Facebook.
- Advertentie -

In de eerste maand sinds de opening van de eerste cannabis club in Malta hebben zich 750 mensen aangesloten bij een cannabis club, zo verklaarde de Staatssecretaris voor Hervormingen op maandag. Deze positieve ontwikkeling onderstreept de effectiviteit van de nieuwe wet, die gericht is op het verschaffen van een veilig alternatief aan bestaande consumenten zonder de vorming van nieuwe consumenten te bevorderen.

Veiligere optie voor bestaande cannabis consumenten

Tijdens een persconferentie benadrukte Rebecca Buttigieg dat alle leden die deel uitmaken van de cannabis clubs voorheen al cannabis consumeerden. Dit wijst op een bemoedigend teken dat de nieuwe wet inderdaad voorziet in een veiligere optie voor de bestaande gebruikers.

“Deze wet was een professionele benadering van een trend die zich ontwikkelde”, verklaarde ze.

“Het was nooit bedoeld om een nieuwe economische sector te creëren, en de verenigingen zijn non-profit. Ze stellen mensen echter in staat om de drug veilig te gebruiken binnen de wettelijke kaders.”

Succesvolle overgang van zwarte markt naar gereguleerde clubs

Leonid McKay, de CEO van de Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC), meldde dat licenties zijn verleend aan zeven verschillende verenigingen, waarvan er al drie actief zijn en distribueren.

McKay benadrukte dat de ARUC erin is geslaagd om gebruikers effectief over te brengen van de zwarte markt naar gereguleerde verenigingen: “Uit de feedback die we hebben ontvangen, blijkt dat de kwaliteit van de drug beter is dan verwacht en de prijs vergelijkbaar is met die van de zwarte markt.”

Kwaliteit en prijs van gereguleerde cannabis voldoen aan verwachtingen

Met het succes van de gereguleerde clubs verschuift de focus van de ARUC nu naar educatieve campagnes.

McKay merkte op dat er veel desinformatie en vragen bestaan, zoals de vraag of het is toegestaan om cannabis te kweken en te verkopen.

Een nieuwe reeks voorlichtingscampagnes zal naar verwachting vanaf woensdag van start gaan in de media om deze vragen te adresseren en de algemene kennis over verantwoord cannabisgebruik te vergroten.

Meer informatie over de legalisatie van cannabis in Malta

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO.