SGP en CU in Vlissingen willen waarschuwingen op zakjes net zoals tabak

De kans is echter klein dat de motie ook echt zal worden aangenomen.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

De lokale ChristenUnie en de SGP in Vlissingen hebben gisteren een motie ingediend waarin wordt gevraagd aan de burgemeester en wethouders om te bespreken met de coffeeshophouders om klanten te waarschuwen voor de gevaren van cannabis voor de gezondheid op de verpakkingen vergelijkbaar met tabak.

Waarschuwingen net zoals tabak op de zakjes in de coffeeshops in Vlissingen? Wel als het aan de ChristenUnie en SGP ligt

Indieners van de motie zijn Lilian Janse (SGP) en Pieter Jan Mersie (ChristenUnie). Janse liet erover weten aan Omroep Zeeland: “Langdurig gebruik van softdrugs heeft invloed op de werking van de hersenen. Het veroorzaakt blijvende gedrags- en concentratieproblemen. Nu is een zakje met cannabis veel kleiner dan een pakje sigaretten. Dus er is geen ruimte voor een tekst en een confronterende foto, maar wel voor een verbodsbord met een figuurtje waarvan het hart explodeert.”

Op de vraag van Omroep Zeeland of de gemeente hiervoor wel de bevoegdheid heeft liet Mersie weten aan Omroep Zeeland: “Dat kan de gemeente zeker doen. Vergeet niet dat het college van B&W de verkoop van softdrugs gedoogt onder bepaalde voorwaarden. Een extra voorwaarde kan zijn dat coffeeshopeigenaren een waarschuwing op hun producten zetten. De EU overweegt om ook op alcohol een gezondheidswaarschuwing te zetten. Ik zie niet in waarom dat ook niet kan gelden voor softdrugs.”

Beide raadsleden zien verder niet in waarom de twee coffeeshops in Vlissingen (Purple en Aarden) niet zouden meewerken.

Haalbaarheid van motie klein

Het is echter maar zeer de vraag of de motie het gaat halen. Zo heeft alleen de ChristenUnie zich uitgesproken tegen het wederom toelaten van toeristen in de coffeeshops van Vlissingen, iets dat sinds december vorig jaar definitief mogelijk blijft.

De ChristenUnie zou ook de enige partij zijn in de gemeenteraad die een toelichting over de motie zou geven.