Spanning stijgt rondom het wietexperiment terwijl we op de Bibob wachten

De spanning rondom de uitslagen van de Bibob stijgt, schrijft onze oprichter in een nieuwe column. Maar tot dusver is het vooral stilzwijgen.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

De spanning rondom de uitslagen van de Bibob stijgt, zover is me duidelijk geworden aan wat ik hoor en aan de personen die me benaderen of ik al meer weet. Maar tot dusver is het vooral stilzwijgen.

Update, 8 juni 2021: Cookies en The Plug eerste 2 van de 10 telers wietexperiment zijn toegewezen na BIBOB

Wietexperiment in Bibob traject

Voor de goede orde, we zijn inmiddels in het traject beland van de Bibob nadat er 10 ‘winnende’ lootjes uit de loting zijn gekomen.

“(…)we zijn inmiddels in het traject beland van de Bibob”

Het achtergrondonderzoek door Landelijk Bureau Bibob (wat staat voor Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen voor het Openbaar Bestuur) is gaande en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Zo zou er minstens een van de ingelote initiatieven danwel de Bibob niet zijn doorgekomen, of ze hebben toch afgezien van een vergunning. Nog geen een initiatief zou vanuit het Bureau vooralsnog hebben vernomen dat ze de Bibob hebben doorstaan.

Met de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod ben ik tegelijkertijd druk bezig met het helpen waar ik kan met de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Wietproef gerelateerd, staat er in De Nationale Cannabis Krant een artikel op pagina 7 met daarin drie feiten en drie fabels.

Lopende bezwaren, eerdere uitspraken en WOB-verzoek in behandeling

En er lopen nog steeds bezwaren, maar tot de Bibob is afgerond heeft het weinig zin deze in te dienen of om te hopen daarmee iets te bereiken. Tenminste, als we de rechter moeten geloven die een verzoek afwees van een collectief van niet ingelote kwekers in een kort geding.

“(…)eerst heel het proces van de loting en toewijzing moet zijn worden doorlopen, voordat er kan ingegrepen worden”

Opvallend aan de uitspraak is dat de rechter uitspreekt dat eerst heel het proces van de loting en toewijzing moet zijn worden doorlopen, voordat er kan ingegrepen worden. Later gaf een rechter in een ander bezwaar aan dat ICT-problemen geen reden is voor een voorlopige voorziening.

Een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) is nog steeds gaande naar de 149 aanvragen. En bij de gemeente Hellevoetsluis kan je solliciteren voor ‘beleidsmedewerker handhaving wietteelt’.

Interessante data uit de Verenigde Staten en Canada voor de wietproef

De rest van de wereld wacht niet op ons en gaat gewoon verder. Zo werd recentelijk duidelijk dat de legale cannabisindustrie in de Verenigde Staten nu al goed is voor 321.000 voltijd banen.

“Goed nieuws voor een ieder die cannabis een warm hart toe draagt(…)”

Omgerekend werd er in Canada (37,6 miljoen inwoners) in 2020 voor maar liefst 1,7 miljard euro aan legale wiet verkocht. Dat lijkt veel, tot je beseft dat Colorado met 5,8 miljoen inwoners voor $2.1 miljard aan legale cannabis verkocht in in 2020. Dat beloofd wat voor ons kikkerlandje. Ook vond een studie dat de legalisatie van cannabis geen aantoonbare negatieve effecten heeft op de volksgezondheid, zoals drugsgebruik door de jeugd, verkeersveiligheid, geweldsmisdrijven of zelfmoordcijfers. Goed nieuws voor een ieder die cannabis een warm hart toe draagt en een mokerslag voor het anti-kamp.

Mocht u nou zelf iets te melden hebben, kunt u contact met ons opnemen en misschien kunnen we wat betekenen voor u door bijvoorbeeld het plaatsen van een artikel of column (commentaar/mening) van uw hand, of het plaatsen van een advertentiebanner.