Column: Nog steeds geen wietexperiment wiet in 2021, wel in 2022?

De laatste column van het jaar van onze oprichter Mauro Picavet waarin hij terugblikt en vooruitblikt op het wietexperiment.

0
cannabis kieswijzer bibob wietexperiment wietproef
- Advertentie -

We naderen alweer het einde van het jaar en daarmee is het nu de juiste tijd om terug te blikken. Dat deed Gweedo ook al in een eerder vandaag gepubliceerde column. Bij deze ikzelf. Wel pak ik het iets anders aan dan Gweedo, ik ga namelijk in deze column het niet per maand aanpakken. Dat komt namelijk in een apart nieuwsoverzicht dat ik later deze week zal publiceren op deze website. Nee, we gaan het maar (weer) eens hebben over het experiment gesloten coffeeshopketen. Terugblikken en vooruitblikken.

Het experiment gesloten coffeeshopketen houdt de gemoederen bezig

Een van dé redenen om cannabisindustrie.nl vorig jaar juli op te richten was het aanstaande wietexperiment zoals het ook wel wordt genoemd. Inmiddels hebben we 106 artikelen gepubliceerd in de wietproef categorie sinds het begin van deze website. Er gebeurde dan ook van alles, behalve dat waarvoor het experiment daadwerkelijk het licht zag. Namelijk het leveren aan de coffeeshops in de tien gemeenten. Daarbij opmerkende dat er dus nog een ‘grote stad’ gaat worden toegevoegd aan het experiment. Utrecht ligt voor de hand, maar het is nog niet in kannen en kruiken.

Er gebeurde dan ook van alles, behalve dat waarvoor het experiment daadwerkelijk het licht zag

Nee, we zullen waarschijnlijk nog tot minimaal Q3 van 2022 moeten wachten voordat we eindelijk cannabis voortkomende uit gereguleerde teelt zullen kunnen aanschaffen in Nederland. Als het mee zit. Want het kan best nog wel eens langer gaan duren. Waar sommige telers misschien al bijna, of al helemaal, zo ver zijn, moeten anderen namelijk nog beginnen met bouwen. De vraag speelt nu of er moet gewacht worden totdat iedereen zo ver is en zij die moeten wachten gecompenseerd moeten worden door ze ‘schadeloos’ te stellen, of dat er al gestart zal gaan worden voordat de gehele loting definitief is toegewezen. Want dat is wel waar nog steeds op wordt gewacht.

Nog steeds zijn niet alle tien telers toegewezen. Dat betekent ook dat er nog steeds niet echt een rechtszaak gevoerd kan worden over de gang van zaken van de loting zelf. De verwachting is dan ook dat wanneer de laatste teler is toegewezen, er alsnog rechtszaken gaan komen van niet-ingelote telers.

Ik blijf optimistisch over het wietexperiment

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Zo pessimistisch ben ik dan ook weer niet. Ik ken genoeg goede mensen die zich bezig houden met het experiment en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Sterker nog, ik zie er naar uit om de wiet aan de tand te gaan voelen en dat kun je dan ook van mij verwachten in 2022 wanneer het eindelijk zo ver is. In welke vorm precies ga ik nog niet bekend maken, maar ik zie er wel al naar uit. Uiteraard in tekst en beeld.

ik zie er naar uit om de wiet aan de tand te gaan voelen

Graag zou ik dan ook hebben gehad dat het experiment zou worden uitgebreid naar mijn thuisstad Eindhoven.

Maar okay, dan pak ik wel de trein naar Tilburg een paar keer per maand mocht het niet zo zijn. Wat ik ook verwacht dat meerdere fanatiekelingen gaan doen.

Nieuwe regering én de cannabisindustrie zijn aan het formeren

Wel was het regeerakkoord een positieve verassing waaruit ook blijkt dat het experiment niet in steen is gebeiteld. Voor een wetenschappelijk experiment, is dat eigenlijk juist een slechte zaak. Je kunt niet halverwege besluiten het experiment anders aan te pakken. Dan moet het hele experiment normaliter op de schop. Maar goed.

Nu is het wachten op de ‘poppetjes’ en waar ze worden neergezet. Voor onze branche zijn de posten van minister van Justitie en Veiligheid (JenV) en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het belangrijkste. Helaas hebben we namelijk nog steeds ook met JenV te maken zolang het niet landelijk is gereguleerd, terwijl het toch echt meer een onderwerp voor VWS is. Maar ook de branche zelf is aan het ‘formeren’ door de ‘poppetjes’ bij de verschillende telers onder te brengen.

Hoe je het ook wendt of keert: we zijn nog lang niet uitgepraat over het wietexperiment. Laten we dan ook hopen op zo snel mogelijk resultaat van al dat gepraat.