Wietexperiment column: ‘En nu komen de rechtszaken’

Het wietexperiment begint nu al op een soap te lijken, schrijft onze oprichter Mauro Picavet in een nieuwe column.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Nu de loting voorbij is en de 10 aspirant kwekers bericht hebben gekregen dat ze zijn ingeloot, gaat het pas echt beginnen voor de wietproef.

En nu komen de rechtszaken…

Nog voordat er een zaadje in de grond is gegaan, is het nog maar de vraag of het echt allemaal gaat gebeuren. Meerdere initiatieven die niet zijn ingeloot, of überhaupt niet aan de loting deel mochten nemen, is van bij de redactie bekend dat ze bezig zijn met rechtszaken.

En dat is niet zo gek als je de analyses van Jef Martens hebt gelezen. In de aanvraag ging al van alles mis, bijvoorbeeld:

Een praktisch punt in de aanvraag voor het wietexperiment was daarbij de manier van aanleveren. Dat mocht alleen met behulp van formulieren in een PDF formaat, een niet aanpasbaar product, ontwikkeld door Adobe.

In die documenten konden enkele basale dingen niet: tabellen en figuren tussen de tekst plaatsen.

Daarnaast zat er erg weinig tijd tussen het moment dat werd aangekondigd dat aspirant kwekers hun plan in konden zenden en wanneer de deadline daarvoor was.

Naar de inhoud van de plannen lijkt verder niet te zijn gekeken, vernemen we uit meerdere bronnen

Ook lijkt het er op dat de enige selectie die bepalend was of een initiatief door zou gaan naar de tweede ronde, was de locatie. Naar de inhoud van de plannen lijkt verder niet te zijn gekeken, vernemen we uit meerdere bronnen.

Wat je nu dus krijgt is dat aspirant kwekers die wel zijn ingeloot, nu uit hun eigen toenadering tot anderen gaan zoeken die niet zijn ingeloot om samen te werken. Maar ook andersom. En dan heb je nog een heleboel andere partijen die willen aanhaken. Het is daarom niet zo gek dat initiatieven niet openbaar op ons lijstje wilde (blijven) staan, omdat ze overspoeld werden met mailtjes en telefoontjes.

Verder vraag ik me af hoe lang het gaat duren voor een aspirant kweker die is ingeloot zal fuseren of zelfs worden opgekocht door een veel grotere buitenlandse partij.

Update 16 december: ik werd geattendeerd door Medical Cannabis Society Tree of Life op Twitter dat buitenlandse overnames niet zijn toegestaan, volgens het besluit:

In het besluit werd bepaald dat overdraagbaarheid van de aanwijzing in bepaalde gevallen (waaronder fusie) mogelijk zou zijn. Ten aanzien van de overdraagbaarheid en overgang van de aanwijzing hebben sommige respondenten aangegeven te vrezen dat deze mogelijkheid grote (buitenlandse) bedrijven kan stimuleren om aangewezen telers over te nemen. Mede naar aanleiding van de ontvangen reacties is dit onderdeel herzien. Bepaald wordt dat de aanwijzing niet in aanmerking komt voor overdracht aan of overgang naar een andere partij.

Top VVD wil toch echt eerst experimenteren

Maar de top van de VVD wil toch echt een experiment.

Mark Rutte gaf tijdens de VVD ledenvergadering afgelopen zaterdag aan dat ‘je moet het stap voor stap doen, eerst die experimenten’ en niet direct over gaan tot cannabis legalisering.

Waar de VVD toch echt voor een ‘vrije markt’ is, is dat met het wietexperiment niet het geval

Hij gaf samen met Fred Teeven input over een voorstel van Greetje Bos om het legaliseren van cannabis op te nemen in het verkiezingsprogramma.

Uiteindelijk is dat afgewezen met 59% van de stemmen tegen.

En dat is wel opvallend. Waar de VVD toch echt voor een ‘vrije markt’ is, is dat met het wietexperiment niet het geval.

Wietexperiment loting kan ongeldig worden verklaard

Er bestaat dan ook zeker een mogelijkheid dat de loting ongeldig kan worden verklaard en over gedaan moet worden. Het wietexperiment begint in ieder geval nu al op een soap te lijken.

Voor ons met deze website dan ook belangrijk om alles goed in te gaten te blijven houden en zo snel mogelijk te berichten over nieuws wanneer er iets te melden valt.

Uiteraard kunt u contact opnemen, mocht u iets te melden hebben. Waar we overigens niet in assisteren is de mogelijkheid tot contact opnemen met een van de ingelote aspirant kwekers.