Column: Gweedo’s terugblik op een bewogen 2021

Onze columnist Gweedo blikt terug op een bewogen 2021 en doet dit per maand aan de hand van hoogtepunten en dieptepunten.

0
cannabis industrie canada vs internationale cannabismarkt KvK Canada VS wereldwijd medicinale cannabis industriële hennep legale cannabis verkooprecords
- Advertentie -

Januari

Het was eind 2020 toen ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel. Begin 2021 maakte ik mijn eerste factuur voor een dienst die ik leverde met mijn bedrijf Bureau420. Het eerste jaar zit erop en inmiddels heb ik meerdere opdrachtgevers. Het geeft me een goed gevoel geld te kunnen verdienen met cannabis. Op een legale manier!

Februari

Begin februari verscheen De Nationale Cannabis Krant, een eenmalige uitgave van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Een gratis krant die o.a. via coffeeshops en growshops door het hele land werd verspreid. Doel was om zoveel mogelijk cannabisconsumenten naar de stembus te krijgen op 17 maart. Een krant boordevol informatie, columns, interviews en standpunten van politieke partijen over cannabis. En in sommige exemplaren zat zelfs een gouden ticket voor een weekendje Amsterdam.

Maart

Om de cannabisconsument te informeren en om hen te overtuigen op 17 maart te gaan stemmen op de partij van hun keuze, reed van 1 tot 17 maart de CannaStembus door Nederland. Zelf ben ik ook op een paar plaatsen aanwezig geweest met de bus. Een geweldig initiatief dat naar mijn mening toch weer een stukje van het stigma op de plant heeft doen afbrokkelen.

April

De voorbereidingen voor het buitenkweek seizoen waren volop bezig. Uitzoeken van de zaden is altijd weer een leuke bezigheid. Want het gevoel van ‘we mogen weer’ doet de grower goed. 20 april, de feestdag voor de cannabis-enthousiast en waarop de eerste zaden werden ontkiemd. Aan het einde van de maand had ik de eer mee te mogen jureren aan de Highlife Cup. Geen onaangename ervaring kan ik zeggen.

Mei

Het begin van de buitenkweek. Eigenlijk al begonnen op 20 april, maar in mei gaat het pas echt van start. Uit enthousiasme had ik natuurlijk weer iets te veel zaadjes laten ontkiemen. Gelukkig dienden zich twee pleeggezinnen aan waar enkele kleine zaailingen een onderkomen vonden. Eén van deze gezinnen is van een bekende advocaat in mijn woonplaats. Ja, Gweedo voorziet ook deze mensen van een lekker rokertje. En geheel gratis.

Juni

De eerste aardbeitjes begonnen rijp te worden, maar net als de tomaten en de andere planten hadden zij veel last van de regen. Lekker binnen zitten dus. Ook dit jaar werd de de uitslag van de Highlife Cup 2021 weer via een livestream bekend gemaakt. Met Coffeeshop Dizzy Duck en Coffeeshop Magic als overall winnaars.

Juli

In juli begonnen we met het vieren van het éénjarig bestaan van Cannabisindustrie.nl. Verder was er nog een feestje voor het 10-jarig cannabis jubileum van oprichter Mauro. In het zuiden van Nederland, waar ik mij schuilhoudt, was er niet zoveel te vieren. Ernstige overstromingen van de Maas, de Geul, de Roer etc waren het gevolg van hevige regenval in België en Duitsland. Ik was rond die tijd in Maastricht. Ik heb de Maas maar één keer zo hoog gezien, met de watersnood in 1995. Alleen zag je nu de puinresten van onze zuiderburen voorbij drijven. Meubelen, keukenspullen, tuinsets, kinderspeelgoed, alles dreef met een rotvaart met de Maas mee. Beangstigend om te zien. Deze maand overleed Frency Cannoli, the master hash maker. Helaas was hij dit jaar niet de enige (cannabis activist) die ons verliet.

Augustus

Begin augustus had ik ondanks alles toch het geluk al enke autoflowers te oogsten. Altijd weer een mooi moment voor de buitenkweker die met zijn voorraadje moet zien uit te komen. Helaas is er van de rest van de autoflowers weinig terechtgekomen. Vanwege het vochtige weer vielen veel van hun ten prooi aan slakken en schimmels. Aan het einde van deze maand overleed reggae legende Lee “Scratch” Perry. Hij werd 85 jaar.

September

Het slechte weer trok weg en het zag er naar uit dat we wel nog een paar mooie nazomer dagen gingen krijgen. Iets wat de planten in onze tuin helemaal niet erg vonden. De opdrachten bij Bureau420 komen binnen en het gaat lekker. De laatste drie maanden van het jaar werk ik één dag per week minder op mijn andere werkplek. Dit geeft mij de kans om weer meer tijd te investeren in de vrijheid van de plant.

Oktober

Oktober staat voor croptober, ook nu weer. De mooie dagen in september en oktober maakten een groot gedeelte van de buitenkweek goed dit jaar. Omdat ik nieuwe soortjes aan het uitproberen was, had ik ze niet verduisterd. Wat in deze situatie met de vele regen wel weer een voordeel was.

November

Oogsten. Drogen. Curen. Verder niets spectaculairs. Maar als je zelf weleens je een plantje kweekt, weet je dat dit een bijzondere tijd is.

December

2021 Is alweer bijna ten einde. Een jaar dat in mijn beleving voorbij gevlogen is. Voordat ik er erg in had was het alweer tijd voor de HomeGrown Cup. Hét evenement voor de grower. Ik vond het weer een zeer geslaagde editie en hierbij een grote shout out naar de organisatie om dit weer te organiseren en growers een fantastisch weekend te bezorgen. Thanks!

Ik wens voor iedereen dat we ook volgend jaar weer gezond mogen blijven en ons plantje mogen groeien!

Gelukkig nieuwjaar en hou het groen!