Column: Jan van Piekeren over nieuwe coffeeshop corona maatregelen en het blowverbod

In zijn nieuwe column schrijft Jan van Piekeren over de nieuwe corona maatregelen voor coffeeshops, het blowverbod en de alcohol-industrie en bijbehorende lobby.

Jan van Piekerenhttps://vanpiekeren.nl/
Jan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en parttime coffeeshopmedewerker.
- Advertisement -
Dutch Passion

Dat we in bijzondere tijden zitten lijkt me duidelijk. Ook wij sluiten keurig om 20.00 uur de deuren van de coffeeshop en dragen mondmaskers om elkaar te beschermen. Het laatste uurtje is druk maar iedereen houdt zich keurig aan de nieuwe corona maatregelen. Er worden weer quarantaine hoeveelheden ingeslagen, genoeg zelfmedicatie om weer een aantal dagen comfortabel door te komen. Onder het genot van een jointje, een vapeje of een theetje, terwijl we afwachten of het een complete lockdown wordt of toch een avondklok.

Toch een blowverbod

Toch gebeuren er ook wonderen. Toen ik van de week hoorde dat tussen 20.00 en 07.00 op straat geen alcohol bij me mag hebben maar wel lekker een jointje mag roken in het park, kwam ik niet meer bij van het lachen. We blijven maar cadeautjes krijgen. Eerst de stunt op 15 maart, toen Den Haag zag hoe lang de rijen waren voor alle shops in Nederland en nu kregen we alweer de bonuspunten.

Grapperhaus heeft duidelijk gemaakt dat je iets, wat gedoogd is, wel degelijk kunt verbieden

Helaas was het maar voor korte duur. Grapperhaus heeft duidelijk gemaakt dat je iets, wat gedoogd is, wel degelijk kunt verbieden. Net als voor alcohol geldt, is het helaas ook verboden om tussen 20.00 en 07.00 uur in het park te blowen. We hebben nog geluk. Nu we over één kam worden geschoren met de harddrug alcohol had het ook nog beroerder kunnen aflopen. Voorzitter Xander Simonis van Politiebond ANPV wilde nog veel verder gaan. Om te voorkomen dat er voor 20.00 uur massaal alcohol zou worden ingeslagen, pleitte hij voor een compleet alcoholverbod, wat nu dus ook een compleet cannabisverbod had kunnen zijn.

Corona crisis legt verschillen tussen alcohol en cannabis bloot

(…)na vijf baco’s, hooguit nog in de elleboog van je buurman hoest

Toch is het jammer. De corona crisis heeft duidelijk laten zien dat alcohol niet alleen zorgt voor een goed gesprek maar ook, dat je na vijf baco’s, hooguit nog in de elleboog van je buurman hoest. Ja, en sorry, een bittergarnituurtje met een mondmasker op is echt niet te doen, zeker als je van veel ketchup houdt.

Ik geef toe dat ik al dik 20 jaar bij de 40 % van het volk hoor die niet drinkt. Tot 2000 na Christus heb ik veel in kroegen gewerkt en beleefd hoe overmatig alcohol gebruik alleen maar slachtoffers maakt. De meesten kunnen er gewoon goed mee omgaan maar als alcohol echt je vriend wordt dan ben je behoorlijk de lul. Ik heb bij mijn eigen broer meegemaakt hoe een borrel hem het zelfvertrouwen gaf om carrière te maken en hoe de flessen wodka hem de dood in hebben gejaagd. Hij is overigens niet gestorven aan de gevolgen van zijn alcoholverslaving, maar aan een maagbloeding.

Lobbywerk van de alcohol-industrie

Om te zorgen dat het overlijdensvinkje niet terecht komt bij “alcohol” maar bij “maag”, geeft de alcohol-industrie een godsvermogen uit aan lobbyisten. Ze zitten overal met hun neus midden in. Kijk die 40 % niet drinkers waar ik bij hoor daar zit ook een luchtje aan. In de officiële cijfers is de definitie van een niet drinker namelijk: “niet drinken of maximaal één borrel per dag”. Dus één borrel is geen borrel. Geniaal lobbywerk. Volgens diezelfde cijfers is een kleine 10 % problematisch drinker. Als 40 % niet drinkt en 60% wel, dan betekent dat dat eigenlijk 18 % van de wel drinkers een vet probleem heeft met het goddelijke goedje. Dat is bijna 1 op de 5 drinkers.

Dus één borrel is geen borrel. Geniaal lobbywerk

Onze staatssecretaris Paul Blokhuis heeft zich ten doel gesteld om ons land gezonder te maken. Om roken, overgewicht en alcohol aan te pakken wordt hard gewerkt aan het Nationale Preventieakkoord. Aan de tafel om problematisch alcoholgebruik aan te pakken zitten niet alleen politici, zorginstellingen en allerlei andere specialisten, nee…er zitten ook zes grote spelers uit de drankenindustrie. De kans dat die zeggen dat de drankindustrie moet worden aangepakt lijkt me vrij klein. Nee, lekker alles vertragen en proberen de prijs laag te houden.

Al dat lobbywerk en al dat geld is nu aan het verdampen. Het lukt niet meer om de cijfers een beetje bij te sturen of nog even snel een onderzoekje doen om te bewijzen, dat het wel meevalt. De beelden in feesttenten spreken voor zich. Zonder alcohol en Snolle Bolleke is het geen feest en dat is nou juist even de bedoeling. De liefhebber zal voorlopig zijn bacootje thuis moeten drinken net als de blower. Voor de alcoholist veranderd er weinig, hij sleepte altijd al de traytjes Finkenbrau naar z’n flatje.

Ik denk dat ik nog even een uurtje het park in loop om een jointje te roken. Het kan nog net voor de avondklok ingaat. Laten we positief blijven. We krijgen als coffeeshop niet alle bonuspunten, die we zo hard nodig hebben, maar de strafpunten gaan voorlopig aan onze voordeur voorbij.

Daar kan gelukkig geen lobby tegenop.

jan van piekerenJan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en partime coffeeshopmedewerker. Lees hier zijn vorige column over werken in de coffeeshop tijdens de corona crisis, of een van zijn twee eerdere columns over de wietproef of de verkiezingen in maart volgend jaar.

Cannabis Industrie Awards 2021

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

237VolgersVind ik leuk
702VolgersVolgen
540VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

204 ARTIKELEN0 REACTIES
34 ARTIKELEN0 REACTIES
18 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES