Portugal geeft goedkeuring aan eerste 20 industriële hennep boeren

Het Ministerie van Landbouw maakte bekend dat 20 van de 60 aanvragen zijn goedgekeurd en 10 aanvragen nog in het proces zitten tot goedkeuring.

0
Portugal industriële hennep Clever Leaves
- Advertentie -

Het anders op drugsbeleid vrij liberale Portugal heeft pas sinds kort de eerste 20 industriële hennep kwekers goedgekeurd, zo liet HempToday weten vorige week.

20 van de 60 aanvragen goedgekeurd voor industriële hennep kweek

Industriële hennep, evenals medicinale cannabis, was al langer gelegaliseerd maar het duurde erg lang voordat er enige duidelijkheid kwam over de richtlijnen. Die richtlijnen werden in augustus vorig jaar pas bekend gemaakt.

10 aanvragen nog in het proces

Het Ministerie van Landbouw maakte bekend dat 20 van de 60 aanvragen zijn goedgekeurd en 10 aanvragen nog in het proces zitten tot goedkeuring. Voor dit jaar een beetje laat. De boeren zullen eigenlijk pas in 2022 echt aan gang kunnen.

De nieuwe regels verplichten aspirant kwekers om toestemming te vragen aan de Algemene Directie van Voedsel en Veterinaire Zaken (DGAV). De kosten voor de aanvraag bedragen € 50, plus de kosten van laboratoriumtests waar nodig.

En de legalisering van cannabis in Portugal?

Er zat jaren tussen de laatste keer dat er over de legalisering van cannabis in het parlement van Portugal werd gepraat, maar recentelijk durfden ze er toch weer aan. Portugal voert al jaren een liberaal drugsbeleid waarbij alle drugs zijn gedecriminaliseerd. Een van de problemen is alleen, net zoals met het gedoogbeleid, dat de productie niet is geregeld. Evenals de verkoop. Portugal kampt daardoor nog steeds met onopgeloste problemen.

Wel legaliseerde het al de productie van medicinale cannabis in 2018, waardoor sindsdien meerdere grote buitenlandse producenten zoals Clever Leaves en Jushi over een faciliteit beschikken. De enige die medicinale cannabis mag kweken én verkopen in Portugal is Tilray. Terwijl Aurora zijn faciliteit juist sloot recentelijk.