Waarom je coffeeshop niet wilt dat je puur gaat roken | Column

Het vermoeden bestaat dat je lokale coffeeshop niet wilt dat je puur gaat roken (zonder tabak) legt Mauro uit in een column.

0
puur roken coffeeshops cannabis wiet
Foto: Derrick Bergman
- Advertentie -

Toegegeven: dit is een onderwerp dat eigenlijk te boven is gekomen in gesprekken met vrienden en collega’s, maar niemand durfde het uit te schrijven. Daar heb ik schijt aan. Maar er zit wel degelijk iets in. Het vermoeden bestaat namelijk dat je lokale coffeeshop niet wilt dat je puur gaat roken. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit.

Hoe het ook weer zit met het gedoogbeleid

Ik begin met het geheugen op te frissen: coffeeshops mogen 500 gram cannabis (op de gemeente Haarlem na waar het 1kg is) in de zaak hebben terwijl tot vijf planten is gedoogd (maar dat is heel wat anders dan legaal). De producten mogen niet getest worden op pesticiden of psychoactieve inhoud. Dat valt onder het verwerken van cannabis, wat weer is verboden.

manier waarop de wiet wordt gekweekt en getest laat aan de wensen van de consument over

Sinds dat steeds meer opsporing wordt gedaan en het kweken van wiet harder wordt aangepakt na de ‘gouden’ jaren 90, zijn een heleboel kwekers die het voor de goede zaak deden er inmiddels mee gestopt omdat de risico’s te groot zijn geworden. Zij die nog over zijn, doen het voor het geld. Daar is niet mis mee, iedereen moet zo zijn brood verdienen (ligt er aan op wat voor manier natuurlijk). Maar de manier waarop de wiet wordt gekweekt en getest laat aan de wensen van de consument over.

Wiet wordt in Nederland over het algemeen getest en geprobeerd (ook door de aankoper, de coffeeshop) door de kweker met tabak. Het kan zo zijn dat een wietje prima smaakt en brandt met tabak, maar dat totaal niet het geval is wanneer je het puur rookt.

Puur roken tijdens het gedoogbeleid

Het ding is: met tabak erbij brandt werkelijk alles wel. Maar ga je het puur roken, blijkt het voor geen meter te branden. Het cannabisaanbod in Nederland is daarmee te veel gericht op de tabaksjoint roker. Dat terwijl het toch echt omgedraaid zou moeten zijn. De prioriteit en focus zou moeten liggen op de puur roker, niet op de cannabis consument die tabak bij zijn of haar joint doet. Het is de tabak daarnaast dat het ontzettend ongezond maakt.

als je lokale coffeeshop echt zou inzetten op het puur roken, zijn er uiteindelijk geen klanten meer over

Waar mijn collega’ s op doelden met hun stelling is dat als je lokale coffeeshop echt zou inzetten op het puur roken, er uiteindelijk geen klanten meer over zijn omdat de wiet puur niet is te roken. En dat moet anders.

Nu gelukkig komt er op een gegeven moment, na weer vertragingen, wel legale wiet aan. Het zou ook kunnen dat die datum het startschot is waarop Nederlandse blowers eindelijk gezonder gaan consumeren. Dat het mengen met tabak toch echt meer iets voor de wiet van de zwarte markt.

Maar hoe kan je dan hasj consumeren zonder tabak?

Ten eerste: die hasj bestaat alleen maar omdat het makkelijk is te smokkelen. Het is een bijproduct van de illegaliteit. Die hasj is daarnaast niet gemaakt volgens Good Manufacturing Pracices (GMP) helaas.

Hasj kan je daarnaast ook prima puur roken, met een vaporizer zoals de Dynavap, of simpelweg mengen door je puur joint.

Echte schuld ligt niet bij de coffeeshop of kwekers, maar bij het beleid

Maar echt de coffeeshop of hun kwekers aanwijzen als schuldigen is wat te makkelijk. Ten eerste ben je aan het veralgemeniseren, maar het is natuurlijk allemaal de schuld van het halfbakken cannabisbeleid. Als cannabis volledig legaal zou zijn, zouden we veel beter weten of de wiet wel schoon is van pesticiden en om wat voor soort psychoactive stoffen (en in welke hoeveelheden) er in het product zitten wat je wilt aankopen.

Alle tabaksvervangers kunnen voor mij ook het raam uit

Ik verwacht dan ook niet dat er hier op korte termijn iets aan gedaan zal worden. Alle tabaksvervangers kunnen voor mij ook het raam uit. Geef ons gewoon betere wiet. Tot die tijd zul je als puur roker simpelweg wat meer tijd moeten besteden aan het vinden van de juiste wiet om puur te roken.

Zelf ben ik net zoals Rens (en Derrick) nu ook wat vaker puur gaan roken overigens en dat bevalt aardig. Maar ik ben nog niet helemaal om. Maar ik ben dan ook de hasjroker van de drie. Iedereen doet het dan ook op zijn eigen tempo. Update: inmiddels ben ik ook helemaal van de tabak af.