Ook burgemeester Halsema van Amsterdam sluit zich aan bij manifest

Met de toezegging van burgemeester Femke Halsema steunt ook Amsterdam het manifest en daarmee de legalisering van cannabis.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

Ook burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam voegt zich toe aan het manifest van de 36 burgemeesters die onder andere oproepen tot de legalisering van cannabis. Volgens Het Parool maakte dat eerder vandaag bekend tijdens een commissievergadering.

Update, 25 september: ook de opmerking van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bij Jinek toegevoegd aan dit artikel.

Update, 24 september: burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht ondersteunt ook het manifest.

Met toezegging Halsema steunt ook Amsterdam manifest tot legalisering cannabis

De 36 burgemeesters en een wethouder, Greetje Bos (VVD, Breda), zijn het namelijk over eens: de legalisering van cannabis is een van dé manieren om de ‘ondermijnende criminaliteit’ te bestrijden.

“We zijn altijd tot steun en dienstbaarheid bereid”

Halsema liet weten in de commissievergadering: “We zijn altijd tot steun en dienstbaarheid bereid.” Een tamelijk vage uitspraak, maar toch een positief uitvloeisel van het manifest.

Opvallend aan het manifest was dat vooral de burgemeesters van de grote gemeenten afwezig waren.

Eerder deze week zorgde het manifest er ook voor dat de discussie weer oplaaide in Roosendaal. De burgemeester ondertekende namelijk het manifest, maar Roosendaal heeft geen coffeeshops. Waarna de vraag werd gesteld door raadsleden of die er niet zouden moeten komen.

Terwijl burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tijdens Jinek van 24 september liet weten:

Anderzijds bleek de burgemeester van Eindhoven, Jorritsma (VVD), niet bereidt het manifest te willen ondertekenen. Dat zei hij op de radio eerder deze week.

Lichtpuntje voor coffeeshops Amsterdam in verder negatieve ontvangst van Halsema

Het is dan ook het eerste lichtpuntje in tijden voor de coffeeshops in Amsterdam sinds dat Halsema aan het roer staat als burgemeester.

Haar plan om een ingezetene criterium (i-criterium of ‘wietpas’ in de volksmond) in te voeren in Amsterdam werd begrijpelijkerwijs niet met open armen ontvangen, nadat het eerder al was afgeketst.

Zo schreef drugsexpert August de Loor meerdere brieven aan Halsema, stelde de VVD in Haarlem vragen over het plan, lachten de Engelsen Amsterdam uit op internet, bleek een kleine meerderheid van een AT5 panel tegen te zijn en de coffeeshopbond BCD plaatste een advertentie in Het Parool.