Column: ‘Toeristen gaan blijven komen en willen blowen in Amsterdam’

Het lijkt wel of de driehoek de aantrekkingskracht van de eigen stad niet eens begrijpt schrijft Mauro in een column als reactie op het plan om in Amsterdam de toeristen in de coffeeshops te weren.

0
Amsterdam
- Advertentie -

Ondanks dat de discussie al een tijdje speelt, kwam het nieuws uit Amsterdam ingaande het plan om een i-criterium in te voeren in de aanloop naar landelijke regulering aan als een verassing. Gisteren heb ik dan ook al feitelijke berichtgeving over de inhoud geplaatst, vandaag deze column waarin ik ook mijn mening over het geheel kan geven.

Het mag dan wel vanuit de driehoek (de niet gekozen burgemeester, politiechef en OM) komen, het kwam op mij vooral over als een typisch politiek compromis. Je las er duidelijk de inbreng van de politie en het OM in terug (het repressie gedeelte), maar ook de andere kant van het spectrum waarin ze aandringen op regulering van de cannabismarkt.

Invoeren van het i-criterium is nergens een succes gebleken

Aan beide kanten van het verhaal (in mindere mate in het repressie gedeelte, uiteraard, druk ik me nog voorzichtig uit) zit er wel iets in dat hout snijdt. Maar zo samen heeft het een gedrocht gevormd. Het invoeren van het i-criterium is een van de slechtste ideeën ooit voorgekomen uit de politiek. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste plekken waar het aanvankelijk was ingevoerd (onder andere Eindhoven, Tilburg, Vlissingen, Roermond, Weert, Venlo e.a.) inmiddels ook weer is opgeheven.

Het lijkt wel of de driehoek de aantrekkingskracht van de eigen stad niet eens begrijpt

Zelf heb ik het hier ook aan de lijve ondervonden in Eindhoven, waar nog binnen 24 uur van het ingaan van het i-criterium al de eerste dealers zich buiten de coffeeshops hadden verzameld om zij die zich niet wilden registreren (of konden, omdat ze bijvoorbeeld toeristen waren) direct met open armen te ontvangen. Inmiddels is het al weer een aantal jaren afgeschaft en is de rust weder gekeerd.

Het is dan ook van de zotte om te bedenken dat dé cannabis hoofdstad van Europa (ok, Barcelona is er ook maar dat even ter zijde) geen toeristen meer zou toelaten in de coffeeshops. Alsof de toeristen dan helemaal niet meer zouden komen. Toeristen zullen nog steeds komen en zeker ook willen blowen. Het lijkt wel of de driehoek de aantrekkingskracht van de eigen stad niet eens begrijpt.

2,4 miljoen festival bezoekers per jaar in Amsterdam die niet meer zullen gaan blowen? Lijkt me niet

De vele festivals gaan bijvoorbeeld gewoon door, mits we niet weer in een nieuwe fase van de pandemie komen. Die (ongeveer 130) festivals, waar de drugs toch echt vrolijk rond gaan, komen ongeveer 2,4 miljoen bezoekers per jaar op af (cijfers uit 2018). Die gaan toch echt willen blowen als ze in Amsterdam zijn. Dat zouden ze overigens ook willen en doen als ze in Berlijn zouden zijn, maar dan nemen ze het wel zelf mee of ze kopen het ter plekke bij een dealer. Dat terwijl we juist in Amsterdam de coffeeshops hebben gekregen in de plaats van de dealers zoals destijds op de Zeedijk.

Ik kan het dan ook onmogelijk geloven dat dit plan daadwerkelijk zal worden doorgevoerd. Of sterker nog: een succes zal worden.