Justitiële autoriteiten Luxemburg sturen minister terug naar de tekentafel

De eerste advocaat-generaal roept op tot een "grondige herziening" van de wettekst, die niet klaar is om binnenkort door de afgevaardigden in stemming te worden gebracht.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Al sinds 2018 staat in het regeerakkoord van Luxemburg dat ze over willen gaan op de legalisering van cannabis. Later werd dit afgezwakt tot alleen het beperkt toestaan van thuisteelt, maar volgens de meest recente berichtgeving kan ook dit nog wel even gaan duren. Verschillende justitiële autoriteiten kraakten namelijk het wetsvoorstel af en sturen de minister terug naar de tekentafel.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Brigitte Konz, de president van de rechtbank van Diekirch zei er namelijk over: “Zal de voorgestelde legalisatie niet meer praktische vragen oproepen dan ze oplost, met name met betrekking tot de controle op het aantal planten dat door een binnenlandse gemeenschap mag worden gekweekt?”

Verder zouden er in het wetsvoorstel tegenstrijdigheden, ongelijke behandeling, onduidelijkheid, vergissingen en ernstige logische fouten staan of zelfs de deur wagenwijd open zetten voor misbruik.

Ook zou er in het wetsvoorstel niets staan over de vraag op welke wijze de consument zaden voor de teelt van planten zou kunnen verkrijgen. Volgens Diekirch blijft “de invoer van cannabiszaden blijft en daarom strafbaar is”. Aanklager Ernest Nilles stelt daarom voor om de vele CBD-winkels toestemming te geven om de zaden te importeren en te verkopen.

Andere problemen die worden aangestipt zijn het kweken in een appartementencomplex, verkeerscontroles (politie heeft weegschaal nodig en apparatuur om te controleren of het CBD of THC-rijke wiet betreft), de definitie van de zichtbaarheid van de beplanting vanaf de openbare weg en betreurt justitie dat het wetsvoorstel haar de middelen zal ontnemen die haar ter beschikking staan ​​om drugsverslaving te bestrijden.

De minister van Justitie, Sam Tanson, wordt daarom teruggestuurd naar de tekentafel. De eerste advocaat-generaal, Serge Wagner, is de strengste in zijn oordeel. Hij roept op tot een “grondige herziening” van de wettekst, die niet klaar is om binnenkort door de afgevaardigden in stemming te worden gebracht.

Toch ook een experiment met gereguleerde teelt in Luxemburg?

Eind juni vonden de vijf hoorzittingen met experts in Duitsland plaats over de legalisering van cannabis, waarvan de laatste met internationale experts. Een van die experts was overigens André Knottnerus uit Nederland, voorzitter van de onafhankelijke adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen. Maar er was ook een presentatie door een afgevaardigde uit Luxemburg. De oplettende kijker zag daar dat Luxemburg op weg leek naar een wietexperiment, vergelijkbaar met Nederland.

In juli kwamen daarnaast ministers en/of hoge vertegenwoordigers van Duitsland, Luxemburg en Malta met een gezamenlijke verklaring naar buiten over de regulering van cannabis na een eerder aangekondigde bijeenkomst met gelijkgestemde landen. Nederland was ook aanwezig, maar weigerde de verklaring te tekenen.

Luxemburg lijkt echter, net zoals Malta, eerst de thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik te gaan legaliseren. In november 2021 werd daarover meer details bekend gemaakt, maar het is op moment van schrijven dus nog geen wet. Wel ging de regeringsraad al akkoord.

En zoals je net hebt kunnen lezen, kan het ook nog wel even duren voordat het echt zover is.