Definitief onvoldoende steun in referendum voor cannabis legalisatie in Nieuw-Zeeland

50.7% was tegen en 48.4% voor.

0
Nieuw Zeeland cannabis legalisatie
- Advertentie -

Na het goede nieuws van de cannabis legalisatie overwinningen tijdens de Amerikaanse verkiezingen, is er helaas ook slecht nieuws te melden. Het referendum in Nieuw-Zeeland over cannabis legalisatie heeft definitief onvoldoende steun gekregen: 50.7% was tegen en 48.4% voor.

Onvoldoende steun voor cannabis legalisatie referendum in Nieuw-Zeeland

De verwachtingen waren hooggespannen, juist omdat er zo’n liberale regering is gekozen. Maar helaas is het toch mis gegaan.

“vrij moeilijk voor hen [de overheid] zal zijn om niet te handelen”

Opvallend was dat de herkozen minister-president Jacinda Ardern zich pas na het referendum wilde uitspreken over haar keuze. En die bleek nog voor te zijn ook. Andrew Geddis, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Otago, zei tegen The Guardian dat hoewel er geen wettelijke verplichting is voor een aankomende regering om zich aan de uitslag van het referendum te houden, het “vrij moeilijk voor hen zal zijn om niet te handelen” na de stemming.

Dat geeft enigszins hoop op toch een goede afloop op niet al te lange termijn.

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug in Nieuw-Zeeland en uit de laatste gezondheidsenquête van Nieuw-Zeeland bleek dat 15%, of 590.000 volwassenen in Nieuw-Zeeland, in de afgelopen 12 maanden cannabis hebben gebruikt.

Experts zeggen dat Nieuw-Zeeland een belangrijke speler zou kunnen worden op de wereldwijde cannabismarkt. De projecties van het NZ Institute of Economic Research (NZIER) laten zien dat een legale cannabisindustrie in Nieuw-Zeeland jaarlijks ongeveer een half miljard dollar zou kunnen opbrengen.

Inhoud referendum

In het referendum stond onder andere:

  • Cannabis zal alleen beschikbaar voor volwassenen van 20 jaar of ouder
  • Alleen speciaalzaken met een vergunning van de overheid kunnen cannabis verkopen.
  • De belasting op de verkoop van cannabis zal worden besteed aan gezondheids- en onderwijsprogramma’s
  • De sterkte van cannabis zal beperkt zijn.
  • Het gebruik van cannabis is toegestaan in privéwoningen en in specifiek gelicentieerde gebouwen. Het kan niet in het openbaar worden gebruikt.
  • Er is geen reclame voor cannabisproducten toegestaan en consumenten- en gezondheidswaarschuwingen zijn vereist.

Bekijk ook de onderstaande video voor meer informatie.