Mauro en de rest van de redactie, van harte gefeliciteerd met het eerste jaar cannabisindustrie.nl! Het begon namelijk allemaal vandaag precies een jaar geleden. Reden om wat te vieren. Tijd voor een longread!
Vandaag iets anders. Lessen die na een jaar cannabisindustrie zijn voorbijgekomen. Letterlijk en figuurlijk. Lessen die op cannabisindustrie.nl, Supscore, mijzelf en natuurlijk de cannabisindustrie zelf slaan. Zoals een goed onderzoeker vermelden we bronnen en methode. Helaas kan ik niet alle bronnen beschikbaar maken. Sommige ideeën krijgen nog een commercieel vervolg. Of iets is nog onder embargo.
Bronnen & Methode
Ik houd een leeslijst bij in Pocket. Alles wat relevant is wordt opgeslagen. Zakelijk of voor onderzoek. Elk stuk krijgt een of meer tags. Een tag is een virtueel oormerk. Zo blijven dingen die bij elkaar horen ook vindbaar. Essentieel voor onderzoek, zo’n extern geheugen.
Essentieel voor onderzoek, zo’n extern geheugen
Hier ben ik in gaan graven voor dit artikel. Daarnaast in mijn digitaal archief (welke documenten zijn gemaakt). En mijn digitale bibliotheek met boeken, artikelen en wetenschappelijke publicaties.
Verder natuurlijk heb ik een overzicht van stukken voor cannabisindustrie. Ook de sociale media heb ik nagelopen. De belangrijkste stukken en onderwerpen per maand zijn bij elkaar gezocht. Daarna heb ik in thema’s de inhoud gebundeld.
En dan komen we bij de volgende onderwerpen en highlights uit:
- De verandering van de consumentenmarkt naar de zakelijke markt voor Supscore
- De effecten van Covid-19 voor Supscore
- Mauro’s grote gok – het opzetten van cannabisindustrie.nl
- Jef’s grote gok – meedoen met het experiment gesloten coffeeshopketen
- Nieuwe uitdagingen: schrijven voor cannabisindustrie.nl
- Een nieuw jaar
- Uitdagend vrijwilligerswerk
- Werken aan een Europese markt
- Concluderend na een jaar cannabisindustrie
Daarmee heb je als lezer iets meer beeld bij de breedte van mijn werk. Een kijkje ook in de keuken van een kleine ondernemer die de industrie een duw wil geven. Daarnaast moet er ook een boterham verdiend worden, daar ligt nog een flinke uitdaging. Heb je dus een opdracht waarbij er gegraven moet worden? Iets (her)ontworpen of geanalyseerd? Er is nog wat capaciteit beschikbaar dus neem contact met me op!
Supscore maakt een pivot van B2C naar B2B
In februari 2020 kwamen er twee technische vragen van een nieuwe klantgroep, bedrijven. Technische vragen over productie, labtesten, kwaliteitsprocessen, iso-certificeringen en verpakkingen. Ook in België waar ik regelmatig kwam was er vraag naar expertise.
Zo heb ik bij het begin van de corona periode besloten om een ‘pivot’ te maken met Supscore. Een pivot is een draai in je strategie.
Helaas is die opdracht misgegaan. Hierbij de reden van deze uitzonderlijke zaak:
Waarschijnlijk is het materiaal zo lang bij de douane gebleven en verkeerd bewaard, dat de nog aanwezige THCA is omgezet in THC
De eigenaar van een kleine Belgische keten van winkels met CBD-producten is bijna in de bak beland. Gearresteerd wegens het invoeren van verdovende middelen. De reden: 14kg vezelhenneptoppen voldeed niet aan de geldende normwaarden voor THC. De aankoop van geteste en gecertificeerde kwaliteit uit Zwitserland bleek illegaal te zijn.
De reden? Na 3 maanden oponthoud vanwege onduidelijke redenen zijn monsters genomen. Deze zijn geanalyseerd. Daaruit bleek dat de grenswaarde van THC was overschreden met 0,02%. Waarschijnlijk is het materiaal zo lang bij de douane gebleven en verkeerd bewaard, dat de nog aanwezige THCA is omgezet in THC. De aangekochte waren kwamen uit een oogst van begin november 2019. Hartstikke vers.
Ondertussen is de zaak rond, maar de materialen waren al vernietigd. Zonder compensatie, want de goederen waren ‘aantoonbaar illegaal’. Een flinke financiële tegenvaller. De beroepszaak loopt nog. Om compensatie te krijgen vanwege incompetent handelen van de douane. Ook hier valt er dus op zakelijk en bestuurlijk gebied nog een boel aan te pakken. Een gezonde industrie vereist een gedegen set protocollen en handelingen.
Corona en de effecten voor Supscore
In februari en maart 2020 begon de Corona ellende. Het begin van de uitbraak was ook het einde van het leven van mijn vader. Met angst en beven reed ik wekelijks naar België om mijn vader te helpen in zijn laatste levensfase. Zou het virus ook hier zijn slag slaan? Zou de grens gaan sluiten? Werk stond op een zeer laag pitje.
Bij de afhaalchinees in de Belgische grote stad hoorde ik letterlijk de laatste ontwikkelingen uit Wuhan. Familie van de eigenaars daar was opgesloten in quarantaine. Het leger bracht elke paar dagen voedselpakketten rond. Communicatie was vrijwel onmogelijk, bijna alle reguliere communicatie-infrastructuur was afgesloten.
Tijdens de autoritten heen en terug luisterde ik veel zakelijke informatie. Ik ben een groot fan van ondernemersverhalen. Hoe maken zij het verschil? Welke keuzes maken ze? Hadden ze geluk of was het inzicht? Twee bronnen schieten er voor mij bovenuit: Mixergy en CannaInsider.
Twee podcasts kort uitgelicht
Mixergy is een podcast die wat dieper gaat per interview. De gastheer Andrew Warner (die zijn naam aanpaste aan de Amerikaanse bedrijfscultuur) bespreekt in een uur het bedrijf van de oprichter. De successen, budgetten en tegenslagen. De nadelen van ondernemen. Het cruciale onderscheid. Leiderschapsstijl, normen, waarden, kennissenkring of het ‘oneerlijke voordeel’ wat het werkelijke verschil is tussen het ene en andere bedrijf.
CannaInsider is een podcast waarbij Matthew Kind ondernemers interviewt. De ondernemers hebben vaak ook een commercieel belang van investeerders waar Matthew mee samen werkt. Zo heeft Matthew en de groep investeerders een prima platform om producten en diensten kenbaar te maken.
Terwijl de grenzen zich sloten kwam eind maart voor mij een belangrijk videobericht. Het ging niet langer. Met een verklaring van een arts op zak reed ik als enige Nederlandse auto in een Belgische grote stad. Mijn auto werd nagestaard op sommige plekken. Toen ik moest niezen bij het uitstappen vanwege hooikoorts zag ik de spaarzame mensen op straat kijken alsof ik een schot gelost had.
workshops, lezingen en cursussen kon ik nog wel even in de kast zetten
Op dat moment wist ik: die workshops, lezingen en cursussen kan ik nog wel even in de kast zetten. Daar gaan we nog niet mee kunnen beginnen. De Belgen zaten ondertussen ook in een bubbel – een klein gezelschap van je familie en/of enkele vaste vrienden of partners. In het sociale isolement van een bubbel hebben we afscheid moeten nemen van mijn vader.
Ook heb ik de conclusie getrokken dat ik niet meer cliënten 1:1 moet aannemen en begeleiden. De emotionele last wordt niet gecompenseerd, waar een zorgprofessional dat wel heeft. Ook is het persoonlijk begeleiden van cliënten en specialisten in de zorg enorm slecht schaalbaar.
Feit blijft wel dat bij vrijwel iedere tak van zorg, specialist, behandelaar of ondersteuning de kennis van cannabis afwezig of onvoldoende is. Hoe gaan we daar mee verder? Welke markt en marketing zetten we dan in of op?
De grote gok voor Mauro – cannabisindustrie.nl opzetten
April en mei waren voor Supscore rustige perioden. Tijd van reflectie en rouw. Wel heb ik nog deelgenomen aan de digitale vergaderingen van de Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
In 2019 leek het me verstandig om mijn kennis en kunde in een sector gerelateerde groep kenbaar te maken. En daarmee ook aantoonbare meters te maken, een portfolio. Een van de bijdragen is het heroverwegen van inkomstenstromen van stichting VOC geweest.
Na een proefperiode is ondertussen het steunen middels Patreon een vast onderdeel van de stichting geworden
Na een proefperiode is ondertussen het steunen middels Patreon een vast onderdeel van de stichting geworden. Een heel mooi resultaat, vergelijkbaar met bijvoorbeeld universiteiten die continue na moeten denken over tweede- en derde inkomstenstromen.
Wat mij opviel was dat er vele websites zijn voor de consument. Vaak geschreven in populaire taal en een ‘schoppend karakter’. In het spectrum van opinies, feiten en verslaglegging miste nog wel iets. Een zakelijke website. Een bron waar je als ondernemer en betrokkene uit de opkomende cannabisindustrie je dagelijkse nieuws vandaan haalt.
Mauro en ik hadden via de stichting VOC contact over enkele achtergrond dingen in mei. Daar kwam op een gegeven moment deze opmerking voorbij:
Vanaf dat moment hebben we regelmatig, bijna dagelijks lopen sparren. Over de website, ontwerpen, boodschap/tone of voice, onderscheidend vermogen en ‘waar zit de markt op te wachten’.
Een uitgelezen kans om een draai te helpen geven aan een opkomende industrie: meewerken aan het nieuws. Met een bedrijfskundige achtergrond een goede optie om enkele sluimerende stukken op te pakken. En toen in juni kwam het bericht van Mauro dat hij op 8 juni domeinnamen had geregistreerd. Het ging beginnen!
De grote gok voor Jef – meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen
Bij mij kwam er midden juni (een week later) een bericht via een zakelijk contact binnen. Of ik iets wist over de cannabisplant en professionele teelt. Eerst dacht ik, ik weet hier te weinig vanaf. Geen idee waar ze me voor moeten hebben.
De details van de deal
Toch is de ondernemer nieuwsgierig en kijkt welke kansen er zijn. Per slot van rekening zat ik sinds 2016 in de opkomst van de cannabisindustrie. En vanaf 2017 in Canada en de VS met aandelen. Ik hield bedrijven in de gaten via onder andere Midas Letter. Verder volgde ik het hele wetmatige gedeelte van de invoering in Canada. Midden in de nacht urenlang debatten en commissies kijken online. Een stukje geschiedenis, live in de browser.
bij gunning kon ik als algemeen directeur aan de slag
Een dag later een afspraak. Kennis gemaakt met een nieuwe business partner. In een notendop: iemand met geld wil meer rendement dan op de spaarrekening. Mijn business partner wil heel graag commercieel iets doen met cannabis. Daar zoekt men nog een specialist bij met expertise. Een klassieke drie-eenheid; een commercieel persoon, een inhoudelijk persoon en een geldschieter. De deal: bij gunning kan ik als algemeen directeur aan de slag.
Het ontwerp en mijn taken
Als je met een helikopter blik kijkt naar wat je nodig hebt voor een cannabiskwekerij, zijn er enkele onderwerpen van belang. Grondstoffen, apparatuur, gebouwen, mensen, kennis en geld. Mijn business partners hebben al heel veel van deze onderwerpen met zich meegenomen. Wat miste was het middenstuk van de puzzel: hoe knoop je alles goed en efficiënt aan elkaar? Hoe wordt zo’n aanvraag dan ook nog zodanig opgesteld dat je door de selectie kan komen?
Voor het invullen van deze puzzel heb je nog een boel andere randvoorwaarden die je moet slechten. Pak maar bijvoorbeeld de locatie(s) die je moet beoordelen. Uiteindelijk heb ik tenminste 4 locaties beoordeeld. Op geschiktheid, op basis van productieruimtes, voorzieningen, bereikbaarheid, veiligheidsaspecten, laden & lossen, vergunningen, schaalbaarheid, logistiek en noem maar op.
Ik houd wel van enige zekerheid, dus tot diep in de nacht heb ik modellen gemaakt als deze, om maar zeker te zijn dat we niet de verkeerde moeite er in zouden stoppen. Een prima locatie, goed bereikbaar en toch buiten de bewoonde wereld maar een rampscenario om te beveiligen.
Voor de meeste onderdelen heb ik de analyse gedaan in onze aanvraag
Voor de meeste onderdelen heb ik de analyse gedaan in onze aanvraag. De beschrijving en ontwerpen voor de locatie. Het teeltplan, stap voor stap, van medium tot verlichting, van moederpalnt tot retentiemonster. Het opstellen van de operationele taken, functies en verantwoordelijkheden. Interne en externe veiligheidseisen, vervoer, verzekering(en), personele beveiliging, gebouw en gebiedsbeveiliging, gebouweisen, noem het maar op. Al deze onderwerpen sluitend aan elkaar gezet over alle documenten heen.
De onverwachte bijkomende zaken
En dan heb je nog de discussie(s) thuis en in je persoonlijke sfeer. Want niet alleen de overheid en gemeente(n) moeten er wat van vinden. Ook je partner en (schoon)familie vinden er wat van als je misschien straks directeur van een cannabiskwekerij bent. Dat heeft me wel wat nachten hoofdbrekens gekost. De verplichte extra beveiliging, totaal overhoop halen van je leven en dat van je eigen familie leden. Welk risico ga je aan? Dat is lastig inschatten.
Welk risico ga je aan? Dat is lastig inschatten
Dat terwijl er eigenlijk niets bijzonders gebeurt: je kweekt een plant. Dat droog je en verpak je. Soms maal je het en meng je het met een standaardproduct. Soms stop je het in een koekje. Maar de effecten van de plant maken de consument onder invloed. En iedereen daarom heen raakt ook onder invloed. Van waanideen en extra strenge regels. Nog strenger als bij accijnsgoederen.
Je ziet deze beinvloeding nu doorgalmen. Bij de verschillende gemeenten die huiverig zijn voor de vestiging van een kwekerij. Bij politici die nog steeds hel en verdoemenis verkondigen. Allemaal gevolg van een kennisgebrek. Vergeet de gekleurde onderzoeken van Tops en Tromp. Kijk naar de statistieken in Canada. Keiharde resultaten.
De afloop – bezwaren afgewezen
In maart 2021 kwam het ultieme antwoord: bezwaar afgewezen. Al met al ben ik nu redelijk tevreden. Redelijk, omdat ik voor mezelf het verhaal rond kan maken. Maar ook hier zijn een hele hoop uren geinvesteerd. Daartegenover zijn er partijen doorgekomen met een aantoonbaar slecht voorstel of gebrek aan ervaring.
Mijn intellect is gestreeld omdat er geen bezwaren waren op enig onderdeel
Mijn intellect is gestreeld omdat er geen bezwaren waren op enig onderdeel. Noch vanuit de beoordelingscommissie noch vanuit diens aanvullende experts. Specialisten en partijen waar we mee samen zouden werken waren onder de indruk. Dat betekent dat diverse groepen akkoord waren met het ontwerp. En dat de kennis zakelijk toepasbaar is.
In onze aanvraag is echter de gemeente (en/of lokale politie) bezorgd geweest over de locatie. Voor ons nog steeds moeilijk te vatten, het is namelijk heel erg lang een van de best beveiligde locaties van Nederland geweest. Met die infrastructuur kon je vrijwel turn-key aan de slag. Dat steekt me nu nog het meest: werkelijke realisatie (binnen 18 maanden na toekenning kweken) is in veel gevallen niet haalbaar. Ons plan kon dat wel.
Onder de streep heeft het netto dus niks opgeleverd. Dat wordt dan weer uitleg geven over het boekjaar 2020. Ik zie de vragen van de Belastingdienst wel komen. “Meneer Martens, kunt u uitleggen waarom u verlies heeft gemaakt in 2020?”. Elke ondernemer heeft af en toe uitdagingen, ook voor Supscore betekent dat regelmatig diep in de spiegel kijken.
De volgende uitdaging: schrijven voor cannabisindustrie.nl
Ondertussen zijn we pas halverwege het jaar, nog in het tweede kwartaal van cannabisindustrie.nl. In overleg met Mauro probeer ik eens een column uit. Op de middelbare school kreeg ik ooit een beoordeling ‘bij vlagen origineel’ van mijn docent Nederlands. Schrijven lukt me redelijk denk ik.
Ik probeer wekelijks wat te schrijven, al lukt dat vanwege andere verplichtingen niet altijd
Het asynchrone komt me goed uit en ik kon nog wat reclame gebruiken voor de Business-to-Business oplossingen. Zodoende periodiek een stuk. Ik probeer wekelijks wat te schrijven. Al lukt dat vanwege andere verplichtingen niet altijd.
De opener is een stuk over het experiment. Hoe het is gegaan. Daarna beschouwingen op het experiment en enkele onderwerpen die ik heb meegekregen. Er zijn echt nog veel onderwerpen onderbelicht voor een volwassen industrie. Af en toe breng ik dan wat ‘free consultancy’ naar de markt, of de wetgever. Er zijn namelijk nog weinig partijen die werkelijk inzicht hebben of delen.
In enkele categorieen probeer ik inspiratie te leveren. De bedrijfskundige highlights pak ik op. Welke dingen werken bijvoorbeeld in het buitenland? Ook probeer ik unieke ‘content’ te maken. Stukken die je nergens ander leest. Origineel onderzoek of analyses die nergens anders staan. Achtergrond en opinie op niveau. Voor en tegengeluiden. Dat vergroot de waarde van de website en mijn expertise.
Commerciële kansen in het kader van het experiment
In het 3e kwartaal van 2020 heb ik daarom me toegelegd op opleidingen. Helaas is dat in het voorjaar van 2021 misgelopen. Na bijna een boek geschreven te hebben aan lesmateriaal over de cannabisindustrie. Van zaad tot zakje (Seed-to-Sale) en alle facetten van teelt, productie en commercie. Al het onderzoek van het experiment gelijk in een hapklaar pakket voor nieuwe medewerkers.
Uiteindelijk is de samenwerking misgelopen. De onderlinge verwachting in rollen en functies liepen uiteen. Ik ben niet de voltijds docent die men verwachtte en ik zocht een vehikel om de markt te vormen. Daarin zag men mij niet als een sleutelfiguur.
Expliciete afspraken maken is noodzaak
Flink van geleerd, van deze situatie. Zoals je vaker hoort in de ondernemerswereld voelt zoiets als een scheiding. Expliciete afspraken maken is noodzaak. Zet het zwart op wit. Samen met de taken en verantwoordelijkheden. Het voelt als falen. Nederlanders zijn dat weinig gewend. Ik had het nog weinig meegemaakt, professioneel.
Het voelt dan naar. Omdat je ervaring hebt, systematisch naar succes werkt. Ondanks een bult aan ervaring uit het verleden. Het toepassen van vaste opleverproducten en Agile oplevertechnieken.
Helaas was dit de derde investering op rij die vruchteloos was. Het materiaal is er nog steeds en dat is tijdloos. Wellicht vind ik weer de interesse om er een draai aan te geven. Al heb ik wel geleerd dat puur schrijven als werk enorm eenzaam kan zijn. En mijn vrouw wordt gek van dag in dag uit die plant.
Een nieuw jaar en een nieuw geluid
Enkele maandenlang dagelijks schrijven. Dat deed meer met me dan ik dacht. Het zorgde ervoor dat ik tussen oktober 2020 en maart 2021 minder puf had voor artikelen. Tot de uitslagen van de loting. Het begon helemaal te kriebelen bij de bekendmaking van de vervolgprocedures in het experiment.
Het begon helemaal te kriebelen bij de bekendmaking van de vervolgprocedures in het experiment
Waar moeten we naartoe in Nederland met de cannabisindustrie? En hoe breed is dat? Wie of welke instanties moeten er wat mee? Welke rechten, plichten en verplichtingen? Welke marktwerking? En gaat dat big-bang, gefaseerd of met een olievlekmethode? Kernvragen die één op één overeenkomen met de proces- en informatietechnologie vraagstukken die ik als adviseur behandeld heb.
Daarom breng ik af en toe ook ‘het nieuws uit de wereld’. Dicht bij huis, of van verre, als er maar iets eigens aan zit. Bijvoorbeeld de marktwerking, productportfolio, regulering of iets anders waardoor het blikveld verruimd wordt. Om de Nederlandse markt nu en straks voldoende kleur te geven. Om nut en noodzaak van goede informatie te duiden.
een neutrale blik, die is bij het grote publiek nog afwezig
Want een neutrale blik, die is bij het grote publiek nog afwezig. Voor mij is het alleszeggend als ik zie hoeveel mensen een radicale draai maken naar de cannabisindustrie wanneer ze serieus zich verdiept hebben in deze plant. Van wetenschapper tot jurist. En ook de donkere schaduwkant en bijverschijnselen van de industrie. De effecten van misleidende informatie, valse voorlichting en onwetendheid.
Vandaar ook de stukken met achtergrondinformatie en duiding. Zoals het spiekbriefje, de top 5 vragen over het experiment en Nederlands onderzoek naar cannabisolie.
Vrijwilligerswerk met een pittige bijsmaak
Ik dacht in het voorjaar: ik doe nog wat vrijwilligerswerk. Inzet voor de werkgroep ‘Speekseltest’ van de stichting VOC. Dan doen we onderzoek naar de technische en praktische aspecten van de speekseltest. Een afgebakende kortlopende analyse en rapportage. Dacht ik.
doos van pandora gebleken
Ondertussen is het een doos van pandora gebleken. Ik zit bijna dagelijks in gesprek. Dan heb ik contact met getroffenen. Zij zijn in aanraking gekomen met de gevolgen van een speekseltest of een melding bij het CBR. Enkele resultaten en waarschuwingen hebben hun weg naar hier gevonden.
Want de resultaten zijn stuitend. Daar komen we later dit jaar met de stichting VOC en een andere partij op terug. De invoering van wet met bijbehorende speekseltest die niet doet waar die voor bedoeld is. Een instantie die vervolgens vergaande macht krijgt in het ontnemen van privileges. En hordes carrière gedreven beleidsmedewerkers die moeten scoren.
Na de zomer verwacht ik meer te kunnen delen
Complete levens worden ontwricht, ook van omstanders – de familieleden – van getroffenen. Veelal consumenten die niet terecht konden in een regulier medicinaal traject. En op veel punten worden structureel fouten gemaakt en niet verholpen.
De analyses zijn grotendeels af, al is het veel breder qua analyse dan vooraf begroot. Het lijkt wel alsof er partijen bewust bezig zijn geweest om alle onderwerpen bewust op te knippen. Bewust obfusceren (moeilijker inzichtelijk maken en verbergen) en ontoegankelijk maken. We (de getroffenen) en ik hebben er nu aanvullende professionele hulp bij gezocht. Na de zomer verwacht ik meer te kunnen delen.
Werken aan een Europese markt
Samenwerken met buitenlandse beleidsmakers
In de laatste maanden werk ik ook aan diverse andere opdrachten. Ik heb overleg gehad met beleidsmakers van een ander Europees land die aan een wetswijziging werken. Wanneer ik daar over kan spreken laat ik het hier exclusief weten.
De gevolgen zullen groot zijn; een uitdaging voor de handelsregelementen binnen de EU. Maar alles gebeurt binnen de lijnen van alle verdragen. Tegelijkertijd een slimme zet voor het vergroten van de interne markt van dat land en aantrekken van kapitaal. En, niet onbelangrijk, een goede methode om werkgelegenheid te creëren en migratie van hoogopgeleiden te voorkomen.
Medicinale praktijkgerichte startersgids en keuzehulp
Daarnaast ben ik met enkele artsen bezig in Duitsland voor een praktijkgids voor patiënten. Een praktijkgerichte en verantwoorde manier om met cannabis medicatie te beginnen. Met een lijst van medicijnen en interacties, voorzorgsmaatregelen, een manier om je ervaringen te registreren.
Het huzarenstuk is een keuzehulp in het productgamma van medicinale cannabisproducten die in Duitsland op recept te koop zijn. Dat is op basis van cannabinoidenprofiel en terpenenprofiel en ziektebeeld in combinatie met gewenste symptoombestrijding. Alles is gebaseerd op formele medische documentatie en de laatste wetenschappelijke resultaten.
Concluderend na een jaar cannabisindustrie
Het liefste zou ik, netjes betaald, kunnen meewerken aan het vormgeven van de markt. Een markt die passend is voor de historie en de unieke positie van Nederland. Een markt die ruimte geeft voor écht nieuwe initiatieven. En die randvoorwaarden zijn niet onoverkomelijk moeilijk om in te vullen. Ze zijn alleen niet bekend of onvoldoende in zicht bij de beslissingsnemers.
Het liefste zou ik, netjes betaald, kunnen meewerken aan het vormgeven van de markt
Vandaar dat ik ook beschikbaar ben voor inhuur door de overheid. Al eerder heb ik voor overheid en semi overheid gewerkt. Elke keer weer is men positief verrast.
Het werkelijke beeld van de markt in de overlegruimte hebben. Unieke ervaringen gebracht vanuit de ondernemersgeest. Resultaat gedreven en toch conform de richtlijnen.
De markt op korte termijn
De markt is in beweging. Dat ook Europa binnen 5 jaar een markt kent is een feit. Alleen is de vraag hoe. En hoeveel lobbyisten een vinger in de pap krijgen. Je hoort rondom het experiment gesloten coffeeshopketen flink gezeur in de marge.
Balans is het sleutelwoord
En dat gezeur begrijp ik heel goed; mensen die jarenlang hun nek hebben uitgestoken voor deze industrie komen moeilijk aan bod. Aan de andere kant begrijp ik dat grote industrieen hun portfolio moeten diversificeren. Balans is het sleutelwoord.
In de VS zie je dit nu terugkomen in de wetgeving per staat. Verschillende staten bouwen voorzorgsmaatregelen in de wetgeving in. New Mexico bijvoorbeeld accepteert enkel lokaal geproduceerde cannabis in de winkels. Elke ounce moet van lokale kwekerijen komen. De tendens nu is dan ook de MSO – de multi-state-operator vanuit de producenten. Het gevecht om de licenties.
Aan de andere kant begint het ook alweer een kopersmarkt te worden in Noord-Amerika. De consument vraagt steeds minder bulkwiet. Craft cannabis is niet aan te slepen, tekorten al realiteit. Samen met maatregelen die een sociaal karakter hebben biedt dit kansen voor de nabije toekomst. Cannabisdelicten worden geschrapt van strafbladen, belastingen en accijns wordt ingezet voor herstel in benadeelde gemeenschappen.
Nog even doorzetten
Twee podcasts hebben me doen besluiten om nog een periode het proberen uit te zingen in de industrie. De ene had een goede samenvatting, hoog over: we kennen pas van 2 werkzame cannabinoiden de redelijke werking op het lichaam. Bij ongeveer 150 bekende cannabinoiden zitten we dus op krappe 1,5% bekende werking. Er is nog zoveel te ontdekken, genoeg voor een geheel professioneel leven.
we kennen pas van 2 werkzame cannabinoiden de redelijke werking op het lichaam
De andere is het interview met Todd Harrison bij CannaInsider van vorige week. Hij gaf enkele openhartige toedrachten op de huidige stand van de industrie in de VS en Canada. En hoe op federaal niveau de druk steeds groter wordt om het verbod op te heffen. Daarmee komt een ongekend kapitaal de markt ingestroomd wanneer het federale verbod weg is.
Europa zal ook van een deel van dit investeringskapitaal, werkgelegenheid en accijnsheffing willen kunnen profiteren. Door slim de spelregels vorm te geven maak je een inclusieve markt. Met kansen voor groot en klein. Met werk voor een heleboel mensen. En met meer “Ja, dat willen we” dan het volgende datacenter of windenergie park. Want hoe meer telers en teeltlocaties, hoe minder interessant het voor criminelen is. Exclusiviteit genereert namelijk clandestine markten.
Heb je dus naar aanleiding van de artikelen of dit stuk interesse in een verkennend gesprek? Ben je benieuwd naar wat een Business Architect en/of een Business Analist voor jouw bedrijf of instantie kan betekenen? Schroom niet en neem contact op!
Bij deze wil ik Mauro en jou bedanken. Voor het vertrouwen in het platform en om mij een plekje te geven in deze interessante industrie. Ik proost op de komende jaren!