Column: Mario Zwart over de ‘corrupte’ wietproef

2020 was het jaar van corona en van de wietproef. Van corona zullen we eind 2021 wel verlost zijn, maar die wietproef is een stuk hardnekkiger. Columnist Mario Zwart is niet enthousiast.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Legalisering verovert de wereld…

Legale cannabis heeft de toekomst. Uruguay legaliseerde in 2013, Canada in 2018, in het grootste deel van de VS is cannabis legaal, en Mexico staat op het punt het verbod op te heffen. Medicinaal kweken kan nog veel vaker. Laatste bekeerling is Argentinië, waar patiënten sinds november 2020 zelf mogen kweken.

…maar corruptie ligt op de loer

Slecht in een handvol staten, zoals in New Jersey, mogen burgers niet kweken, maar bedrijven wél. Bedrijven die sowieso al verdacht zijn, want de schaarse licenties komen verrassend vaak in handen van politieke vriendjes en van – hou je vast – oud-narcotica agenten). Schaarse vergunningen die bij vriendjes komen, terwijl ervaren zwarte-markt-kwekers buiten de legale markt worden gehouden en zelfkwekende burgers door de politie worden aangepakt – het lijkt Nederland en de wietproef wel! Zal opinieblad Politico onze stapjes naar legalisering net zo beschrijven als die in New Jersey?

Cannabis in Nederland: geen rechten, maar een gunsten-systeem

Het Nederlandse beleid is om te janken. Lees mee en huiver. In Nederland is al heel lang een ruime meerderheid (70% van de bevolking) vóór legalisering van wiet. Toch houden onze politieke partijen dat met man en macht tegen.

Zij kiezen bewust voor gedogen, een systeem waarin burgers geen rechten hebben, maar gunsten krijgen van de staat. Dat zakje wiet dat je kocht in de coffeeshop? Kan op elk moment van je worden afgepakt. 6 gram wiet in huis? Dan kan een SGP-burgemeester je huis dichttimmeren. Betrapt met een wietplant in je tuin? Zeg dan maar dàg tegen je woning. Dat geldt ook als je patiënt bent. Iemand die een medicinale plant kweekt wordt als misdadiger gezien. Hoe ziek wil je het hebben?

En ben je coffeeshophouder? Gefeliciteerd, je bent nu een sitting duck, een schietschijf. De overheid loert op je, totdat je een foutje maakt: iets teveel voorraad, een kwartier te lang open, een visitekaartje met je adres er op – en opeens ben je ‘drugscrimineel’. Met een rechtsstaat heeft het allemaal niks te maken.

De wietproef: ouderwetsch gedogen, maar nu met extra corruptie!

Komt er na 44 jaar gedogen nu eindelijk legalisering? Nope. We krijgen een wietproef waarin wiet strikt illegaal blijft. Die SGP-burgemeester blijft een bedreiging voor jouw woongenot. Wiet blijft illegaal, het blijft allemaal ouderwets gedogen geblazen, maar nu met het Ministerie van J&V strak aan het stuur. Dus corruptie gegarandeerd!

Kijk eens naar de selectie van de de kwekers. Na jaren getreuzel mochten dan eindelijk in juli 2020 kandidaten een plan indienen. En uiteindelijk werd er… geloot. Een loterij! Die kennen we uit Canada!  

Vielen John en Ines, de enige “OG kwekers”, de enige met aantoonbare ervaring, echt puur toevallig buiten de prijzen? We zullen het nooit weten. Ik ben natuurlijk een achterdochtige klootzak, maar in dit geval met reden! En ik ben niet de enige: negen aspirant-kwekers spannen een kort geding aan tegen de ondoorzichtige en twijfelachtige procedure.

10.000 planten kweken mag, maar één plant kweken is een zware misdaad De kop is er af, zullen we maar zeggen. Krijgen we nu in de ‘recreatieve’ wiet dezelfde misstanden als in de ‘medicinale’ wiet? Het lijkt erop. Een klein aantal bedrijven (*) mag grootschalig wiet telen, terwijl een burger met één wietplant een “zware crimineel” is. Duizenden planten commercieel telen mag, maar kleinschalig voor eigen gebruik telen is een misdaad. Alleen de firma HAK mag worteltjes kweken, de burger kan die kopen, maar worteltjes in je eigen moestuin leiden tot een dichtgetimmerd huis.

Kortom, de wietproef is niet de stap voorwaarts waar we zo naar smachten. We zullen de politiek onder druk moeten blijven houden, want het is hoog tijd voor echte legalisering. 

Lees ook van Mario Zwart: Politiek, legalisering, wiet: D66 beoordeeld in een nieuwe column


*) Medicinaal zijn dat Bedrocan en Fyta, recreatief zijn dat de 10 “winnaars” van de wietproef “loterij”. Burgers die zelf kweken zijn “misdadigers”: hun misdaad is dat zij een bedreiging zijn voor de winst van die bedrijven.

Luister ook naar onze podcast met Mario Zwart.