Column: spannende week voor cannabis liefhebbers wereldwijd

Terwijl de wereld deze week en maand door blijft veranderen, doen we in Nederland een klein stapje waar we daarna 4/5 jaar aan vast zitten schrijft onze oprichter Mauro Picavet in een nieuwe column.

0
cannabis industrie canada vs internationale cannabismarkt KvK Canada VS wereldwijd medicinale cannabis industriële hennep legale cannabis verkooprecords
- Advertentie -

Het is een spannende week voor cannabis liefhebbers wereldwijd, maar ook specifiek voor Nederland. Terwijl wereldwijd grote stappen worden gemaakt, maken we hier een stapje. Natuurlijk, andere landen moeten van verder komen. Hier hebben we immers sinds de jaren 70 al coffeeshops.

Internationaal veel beweging

Eind deze week zal namelijk het Amerikaanse Congres stemmen over cannabis legalisatie voor het eerst in de geschiedenis van het Huis van Afgevaardigden. Ook het Mexicaanse Congres, de Tweede Kamer van Mexico, zal in december (niet specifiek deze week) een cannabis legalisatie wet aannemen en daarmee cannabis volledig legaliseren.

Ook gaat deze week de VN stemmen tussen woensdag 2 en vrijdag 4 december over de aanbevelingen van de WHO om cannabis een andere status te geven. 193 NGO’s dienden gezamenlijk een statement in bij VN om de stemming te bevorderen, waaronder 10 Nederlandse NGO’s.

Tegelijkertijd in Nederland…

Aanstaande donderdag is de loting van de 39 overgebleven kanditaten voor een wietexperiment kwekerij. Er is nu al zo veel over gezegd en geschreven: laat ons nu inderdaad maar horen wie het gaan zijn.

Daarmee zitten we we de komende 4/5 jaar vast aan een experiment zodat onze regering tijdens deze periode niet meer na hoeft te denken over het onderwerp cannabis legalisatie. Daarvoor hoeven ze met het vingertje alleen naar het wietexperiment te wijzen.

Huisuitzettingen, speekseltest, en growshop gaan door terwijl cannabis bezit blijft verboden

Maar de huisuitzettingen gaan gewoon door, zelfs tijdens de corona crisis zoals duidelijk werd in mijn podcast met Phillippe Rotthier over Wet Damocles. Wet Damocles is de wet die het mogelijk maakt voor de burgemeester om bovenop de straf van de politie en rechtbank, ook de woning tijdelijk te sluiten.

de wietproef maakt wiet niet legaal

Je kan tijdens het wietexperiment ook in een scenario komen dat je net van een coffeeshop komt waar je gereguleerde wiet hebt gekocht en het om een of andere reden van je wordt afgepakt terwijl je over straat loopt. Want de wietproef maakt wiet niet legaal.

Als je dan in je auto stapt en in een fuik rijdt, terwijl je die dag niets had gerookt maar wel de dag ervoor, kan het zomaar zijn dat er meer dan 3,0 microgram THC per liter in je bloed aanwezig is. En heb je die dag een biertje gedronken op een terras voordat je aan wilde rijden, dan ben je drugs aan het combineren en zal je worden vervolgd.

Ook moeten we de growshops niet vergeten, waar we vorige week toch maar weer eens aan herinnerd werden dat ook het gedrocht growshopwet nog steeds speelt.

Voor een klein stapje, staan we 4/5 jaar stil

Terwijl de wereld deze week en maand door blijft veranderen, doen we in Nederland een klein stapje waar we daarna 4/5 jaar aan vast zitten zonder dat er verdere verandering kan plaatsvinden. De wereld zal niet stil staan in de tussentijd en ons nog verder inhalen. Daarom was het begin van de laatste aflevering (aflevering 6) van de documentaireserie ‘Cannabis’ zo sterk. Mocht je het niet hebben gezien of zijn vergeten, het kost maar een minuut en zegt genoeg.

Update 2 december: VN stemt in met WHO om cannabis uit lijst IV te halen in historische stemming